Na slovenskej i poľskej strane Tatier napočítali 532 kamzíkov

07.11.2007 Poprad

Tatranská Lomnica 7. novembra (TASR) - Stavy kamzíčej zveri na slovenskej i poľskej strane Tatier sa podarilo stabilizovať. Z jesenného spočítania vyplynulo, že v súčasnosti žije na území Tatier 532 kamzíkov, z toho je 67 mláďat.
V porovnaní s jarnou \"inventúrou\" narátali pracovníci Štátnych lesov (ŠL) TANAPu, Správy TANAPu a ich poľskí kolegovia o 16 kamzíkov menej. Príčinou môže byť prirodzený úhyn, ale tiež nepriaznivé počasie počas jesenného spočítavania. Až 424 kamzíkov, z toho 50 mláďat, zaregistrovali na slovenskej strane Tatier, na poľskej zaznamenali 108 kamzíkov vrátane 17 mláďat.
\"Kamzíčia populácia v Tatrách sa stabilizuje a v ostatných dvoch rokoch sa počet takmer nemení. Ani v tomto roku sme nezaznamenali žiadne výrazné straty, \" konštatoval zoológ ŠL TANAPu Jozef Kováč, podľa ktorého zima prišla veľmi skoro.
Najpočetnejšie čriedy kamzíka tatranského vrchovského žijú v Belianskych Tatrách, a to najmä vďaka zníženému tlaku turistickej verejnosti. Postupne sa rozrastajú čriedy aj na južnej strane Tatier, na Liptove. \"V Západných Tatrách sa však populácia kamzíka vzmáha len veľmi pomaly, \" dodal Kováč.
Počas vyše polstoročného sledovania kamzíčej populácie zaznamenali ŠL TANAPu najnižšie stavy koncom 90. rokov minulého storočia, kedy počet kamzíkov klesol pod hranicu 200 jedincov. Naopak, najpočetnejšie stáda sa pásli v národnom parku v rokoch 1964 až 1965, kedy zaregistrovali na tatranských svahoch do tisíc kamzíkov.
 

Vyberte región